Соціально-психологічна детермінація формування почуття власності особистості в онтогенезі

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Ірина Губеладзе

Анотація

Феномен почуття власності розглядається як соціально детерміноване утворення, що виникає на основі інстинктивної потреби у власності, а протягом життя людини під впливом різних соціально-психологічних чинників формується, актуалізується чи деактуалізується. Почуття власності тлумачиться як емоційний стан людини, що відображає суб’єктивне, оцінне ставлення до реальних або абстрактних об’єктів власності. Обґрунтовано, що почуття власності має різні рівні вияву, – від безпосередніх почуттів щодо конкретного об’єкта і до вищих соціальних форм, що належать до соціальних цінностей, ідеалів і настановлень особи. Описано особливості прояву та етапність формування почуття власності у різні вікові періоди. Визначено соціально-психологічні та політико-психологічні детермінанти формування, актуалізації чи деактуалізації, нівелювання чи послаблення почуття власності в онтогенезі, серед яких мотивація психологічного привласнення, групове ставлення до власності, групова соціальна та економічна ідентичність, розвиток ціннісно-смислової сфери особистості, а також групових цінностей і смислів, колективні емоційні стани, відчуття домінування або залежності, міжгрупове та інгрупове порівняння, загроза втрати власності, самоінвестування, психологічна легітимізація володіння об’єктом власності, соціальна конкуренція. З’ясовано, що почуття власності може варіювати феноменологічно, залежно від впливу різних соціально-психологічних чинників, і відігравати як стимулювальну, так і гальмівну роль у становленні ідентичності особи; воно може мати різну модальність, інтенсивність, тривалість, глибину, рівень усвідомленості, складність, предметний зміст, різні умови виникнення, функції залежно від ситуації, різний вплив на особу, форми та умови свого розвитку. Зауважено, що означені детермінанти можуть по-різному функціонувати і зумовлювати актуалізацію чи деактуалізацію почуття власності залежно від життєвих обставин, етапу життєвого шляху, індивідуально-психологічних рис особистості та її соціального оточення. Проаналізовано вплив соціально-політичних конфліктів на актуалізацію/деактуалізацію почуття власності особи на прикладі внутрішньо переміщених осіб.


Ключові слова: почуття власності, психологічна власність, соціальнопсихологічна детермінація, формування почуття власності, онтогенез.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Губеладзе, І. (2018). Соціально-психологічна детермінація формування почуття власності особистості в онтогенезі. Проблеми політичної психології, 21(1), 30-42. https://doi.org/10.33120/popp-Vol21-Year2018-3
Розділ
Articles