Про нові розробки, досягнення та перспективи психологічної науки в міждисциплінарній площині досліджень майбутнього

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Олена Суший

Анотація

Актуальність дослідження визначається браком фундаментальних наукових розробок, присвячених теоретичному і методологічному обґрунтуванню психологічного забезпечення соціального прогнозування як науково-теоретичної та предметно-практичної діяльності.


Метою статті є презентація результатів фундаментального наукового дослідження «Психологічні підходи до прогнозування соціальних процесів» (ДР №0120U000155), яке виконувалось у 2020–2022 роках науковим колективом лабораторії методології психосоціальних і політико-психологічних досліджень Інституту соціальної та політичної психології НАПН України.


Методологія і наукові підходи. Оглядове резюме результатів наукового дослідження і продукції, підготовленої та опублікованої по його завершенні.


Результати. У процесі виконання наукового дослідження колективом виконавців уперше розроблено методологічні засади та обґрунтовано концепцію психологічного забезпечення соціального прогнозування як науково-теоретичної і предметно-практичної діяльності, що містить систему психологічних принципів та підходів до прогнозування соціальних процесів, а також побудованих на їх основі теоретичних (соціально-психологічних) моделей розроблення стратегій і технологій соціального прогнозування. Результати наукового дослідження відображено в п’яти монографіях та навчальній програмі, які разом складають навчальний комплект «Основи психології соціального прогнозування». Поширення у відкритому доступі наукової продукції, підготовленої за результатами наукового дослідження, дає змогу всім, кого цікавить проблематика досліджень майбутнього та соціального прогнозування, дізнатися більше про можливості та потенціал соціально-психологічної науки в цій царині.


Практична значущість результатів полягає в легітимації статусу соціально-психологічної науки у сфері соціальної прогностики та обґрунтуванні загальнометодологічних засад психології соціального прогнозування, що відкриває широкі перспективи для практичного соціально-психологічного забезпечення соціального прогнозування. Психологічне забезпечення соціального прогнозування методологічно посилюватиме прогнозування соціальних явищ і процесів, що може суттєво поліпшити управлінську спроможність якісно задовольняти актуальні суспільні потреби. Оволодіння теоретичними та методологічними засадами психологічного забезпечення соціального прогнозування розширюватиме фахові компетентності експертної діяльності, необхідні для успішного виконання експертних завдань у сфері соціального прогнозування як на коротко-, так і далекострокову перспективу.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Суший, О. (2023). Про нові розробки, досягнення та перспективи психологічної науки в міждисциплінарній площині досліджень майбутнього. Проблеми політичної психології, 13(27), 18-25. https://doi.org/10.33120/popp-Vol13-Year2023-133
Розділ
Articles
Біографія автора

Олена Суший, Інститут соціальної та політичної психології НАПН України

Доктор наук з державного управління, доцент, завідувач лабораторії методології психосоціальних і політико-психологічних досліджень