Стратегії долання складних соціальних ситуацій на основі символізації групового досвіду

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Анотація

Метою статті було висвітлити результати вивчення стратегій долання складних соціальних ситуацій на основі символізації отриманого досвіду в малих групах, що опинились у кризовій ситуації. Під стратегією долання складних соціальних ситуацій запропоновано розуміти усталений комплекс дій, які людина чи група людей свідомо чи несвідомо застосовують для долання таких ситуацій.


Метод і методологія. У груповій роботі взяли участь 132 особи, які були розподілені на 16 малих груп двох типів: постійні групи, до складу яких увійшли особи з досвідом проживання кризових соціальних ситуацій (воєнний конфлікт та пов’язані з ним гуманітарні кризи), і новостворені групи психологічної самодопомоги, утворені з вимушено переселених осіб із зони воєнних дій на сході України, родин демобілізованих військовослужбовців, ветеранів АТО/ОСС. Методами фіксації результатів групової роботи стали анкетування, включене спостереження, феноменологічний аналіз, моделювання соціально-психологічних процесів у штучно створених умовах (рольові ігри).


Результати групової роботи показали, що символізація процесу долання складних соціальних ситуацій в індивідуальному та груповому досвіді відрізняється. Символи індивідуального процесу долання мають динамічний характер, а групового – статичний. Виокремлено та описано три стратегії долання складних соціальних ситуацій: конструктивні – передбачають, що члени групи самоорганізуються для долання складних соціальних ситуацій («Я зможу подолати» або «Розкажіть – і я зроблю»); умовно-конструктивні проявляються в тому, що член групи чекає ситуативної нагоди, щоб почати діяти («Пошук причин» та «Формування готовності»); деструктивні – означають, що допомога групи та її синергійна взаємодія знецінюються та відкидаються членом групи («Моя ситуація унікальна», «Самотність у групі», «Складність ситуації»).


Практичне значення статті пов’язане з використанням отриманих результатів у роботі з групами, які мають досвід проживання складних соціальних ситуацій, задля інтеграції його в канву життя за допомогою символізації та усвідомленого вибору стратегій долання таких ситуацій.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Плетка, О. (2020). Стратегії долання складних соціальних ситуацій на основі символізації групового досвіду. Проблеми політичної психології, 23(1), 110-125. https://doi.org/10.33120/popp-Vol23-Year2020-48
Розділ
Articles
Біографія автора

Ольга Плетка

молодший науковий співробітник

лабораторії психології малих груп та міжгрупових відносин,

Інститут соціальної та політичної психології НАПН України,
м. Київ, Україна