Взаємодія в освітньому середовищу як чинник розвитку громадянської компетентності молоді: концептуальні основи дослідження

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Світлана Позняк

Анотація

Актуальність дослідження взаємодії в освітньому середовищі в контексті розвитку громадянської компетентності молоді визначається необхідністю поглиблення уявлень про соціально-психологічні чинники розвитку громадянської компетентності та формування соціального середовища, сприятливого для розвитку громадянських компетентностей молоді.


Метою статті є презентація висновків теоретичного аналізу підходів до коцептуалізації громадянської компетентності та її розвитку в освітньому просторі, а також окреслення вихідних концептуальних положень для емпіричного дослідження проблеми взаємодії в освітньому середовищі як чинника розвитку громадянської компетентності молоді. Звертається увага на необхідність урахування особливостей сучасної соціальної ситуації, зумовленої пандемією COVID-19, та наслідків, які вона має для соціальної взаємодії в цілому та взаємодії в освітній громаді зокрема.


Результатом дослідження є визначення громадянської компетентності як «умотивованої здатності» (за Дж. Равеном) особистості ефективно діяти задля реалізації своїх громадянських прав та свобод, яка визначається такими основними компетентностями: здатністю та готовністю діяти в демократичний спосіб, відповідально поводитися в конфліктних ситуаціях та долати суперечності, спричинені соціальними, культурними, релігійними та іншими відмінностями. Як ключові ознаки практик взаємодії в освітньому середовищі, що сприяють розвитку громадянської компетентності, визначено демократичність, соціальну відповідальність, повагу та інтерес до «іншого», налаштованість на пошук взаємовигідних рішень у конфліктних ситуаціях.


Перспективи практичного застосування результатів дослідження пов’язані з описаними механізмами розвитку громадянських компетентностей: навчання через спостереження, прийняття та поділяння думки, розвиток громадянської ідентичності, рефлексія щодо громадянських питань, зобов’язання перед громадою, прихильність та залучення, фасилітація громадянської діяльності.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Позняк, С. (2020). Взаємодія в освітньому середовищу як чинник розвитку громадянської компетентності молоді: концептуальні основи дослідження. Проблеми політичної психології, 23(1), 195-213. https://doi.org/10.33120/popp-Vol23-Year2020-53
Розділ
Articles
Біографія автора

Світлана Позняк, Інститут соціальної та політичної психології НАПН України

кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник

лабораторії психології політичної поведінки молоді,

Інститут соціальної та політичної психології НАПН України,

м. Київ, Україна